Start Open Science Cloud Project

16 december 2016

Goed nieuws: in januari 2017 start het Horizon 2020 European Open Science Cloud-project. Met EOSC moet het gemakkelijker worden voor onderzoekers om data te delen en te combineren, ook over disciplinaire grenzen heen.

De Europese Unie investeert de komende vijf jaar twee miljard euro om de gefragmenteerde Europese onderzoeksinfrastructuren te verbinden en EOSC te realiseren. Onderdeel hiervan is ook dat het voor onderzoekers verplicht zal worden om data uit EU-gefinancieerd onderzoek beschikbaar te stellen volgens de FAIR-principes: de data moeten findable, accessible, interoperable en reusable zijn. EOSC is weer onderdeel van het overkoepelende European Cloud Initiative, dat uiteindelijk ook bedrijfsleven, industrie en publieke voorzieningen moet gaan verbinden via de cloud. Het doel van dit tweejarige project is het starten van het European Open Science Cloud (EOSC)-initiatief.

DANS is één van de 33 partners en zal vooral bijdragen aan het ontwikkelen van kwaliteitsstandaarden en beleid op het gebied van Open Science, en aan de communicatie met onderzoekscommunities in de geestes- en sociale wetenschappen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over EOSC op YouTube (video) en op de website van het European Cloud Initiative.

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.