SSHOC lanceert SSH Open Marketplace

7 februari 2022

Op 18 januari 2022 heeft SSHOC de SSH Open Marketplace gelanceerd. Het is een ontdekkingsplatform voor bronnen die relevant zijn voor academici, wetenschappers en studenten in de sociale en geesteswetenschappen. Het aanbod varieert van tools en diensten, trainingsmateriaal, datasets, publicaties en workflows.

Twee uitgangspunten zijn belangrijk voor de SSH Open Marketplace: (1) De contextualisering van zijn inhoud. Hiermee wordt een gemakkelijke ontdekkingstocht voor de gebruiker die een specifieke zoekterm opzoekt bedoeld. De gebruiker komt – idealiter – terecht in een uitgebreid groter plaatje, dat niet alleen bestaat uit (bijvoorbeeld) een tool, maar ook uit een gerelateerde tutorial, use cases of zelfs contactinformatie van de leveranciers van de bronnen. (2) De SSH Open Marketplace moedigt de gemeenschap aan om bij te dragen aan haar database. Deze oproep is niet alleen gericht aan de aanbieders of makers van individuele hulpmiddelen, maar ook aan de gebruikersgroep. Elke bezoeker van de marktplaats zou zich aangemoedigd moeten voelen om de inhoud te verrijken, wat een verbeterde bronbeschrijving kan zijn, een correctie van gebrekkige metadata, of gewoon het linken van de bron naar een andere. De leveranciers en makers van individuele bronnen worden uitgenodigd om de marktplaats te gebruiken als een waardevolle uitbreiding van hun zichtbaarheid binnen potentiële gebruikersgemeenschappen op Europese schaal.

Toekomstplannen & duurzaamheid

De SSH Open Marketplace is ontwikkeld binnen het SSHOC project, het Social Sciences and Humanities Open Cloud project. SSHOC is een activiteit binnen de European Open Science Cloud (EOSC) en is bijvoorbeeld verbonden met de EOSC Catalogue & Marketplace en andere diensten. Hoewel de door het project gefinancierde ontwikkelingsfase van de SSH Open Marketplace eindigt in april 2022, zal de dienst verder worden onderhouden en uitgebreid. De drie Europese onderzoeksinfrastructuren (ERIC’s) CESSDA, CLARIN en DARIAH hebben de verantwoordelijkheid voor de SSH Open Marketplace op zich genomen en zullen werken aan de uitbreiding van de gebruikersbasis en de inhoud van de dienst.

Meer informatie

Bezoek de SSH Open Marketplace hier. Lees meer in het nieuwsbericht op de website van SSHOC.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.