Software in een nieuw daglicht: rapport en webinar

11 november 2016

In opdracht van het NDE schreef Patrick Aerts een rapport over Software Sustainability. Op 16 november geeft hij tevens een webinar in samenwerking met de Digital Preservation Coalition.

Software sustainability is een onderwerp van groeiende zorg in de wetenschap, het bedrijfsleven en de culturele sector. In het rapport bestudeert Patrick Aerts verschillende use cases. Daarbij gaat hij ook in op de uiteenlopende behoeftes en mogelijkheden in de verschillende domeinen. Hieruit volgt onder andere het advies om een onderscheid te maken tussen software die al bestaat (zogeheten legacy) en software die nog ontwikkeld gaat worden. Immers, als we bij het creëren van nieuwe software de lessen in acht nemen die we kunnen trekken uit de nu ontstane problemen bij de legacy, kunnen we het duurzaamheidsprobleem langzamerhand onder controle krijgen. Ook verwerkte Aerts kennis en inzichten uit internationale samenwerkingsverbanden op het gebied van software sustainability in de studie.

Patrick Aerts werkt als adviseur bij het Netherlands eScience Center, als senior research fellow bij DANS en is projectleider van het NDE-project Software sustainability.

Meer informatie

Het onderzoek van DANS maakt deel uit van het werkpakket Digitaal Erfgoed Houdbaar: een serie projecten en case studies die er samen aan bijdragen dat digitale informatie in Nederland ook in de toekomst toegankelijk blijft. Raadpleeg het (Engelstalige) rapport hier (PDF). Kijk voor meer informatie over de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid en het Netwerk Digitaal Erfgoed op de websites.

U kunt zich aanmelden voor het webinar op woensdag 16 november, via deze link, op de website van de NCDD.

DANS is partner binnen de NCDD en werkt samen met het Software Heritage initiatief.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.