Software Heritage viert 5e verjaardag!

3 december 2021

Software Heritage (SH) speelt een belangrijke rol in de Open Science ontwikkelingen: het instituut bewaart software-broncode met als doel dit op lange termijn toegankelijk te houden.

Daarnaast biedt Software Heritage “intrinsic persistent identifiers” voor software en code die niet alleen toegang, maar ook integriteitsbewaking mogelijk maken. Zo draagt Software Heritage bij aan het versterken van de vindbaarheid, de herbruikbaarheid en de reproduceerbaarheid van wetenschappelijke resultaten.

FAIR Software Recommandations

De FAIR Software Recommendations, een initiatief van het eScience Center en DANS, dragen ook hun steentje bij aan het duurzaam toegankelijk maken van onderzoekssoftware. De FAIR Software Route is een online stap-voor-stap handleiding die ontwikkelaars, onderzoekers en data stewards helpt om onderzoekssoftware Findable, Accessible, Interoperable en Reusable (FAIR) te maken. Hoewel dit initiatief is gestart als samenwerking tussen het eScience Center en DANS, kunnen andere organisaties en instituten dit initiatief officieel aanbevelen en eraan bijdragen. Onlangs trad de International Neuroinformatics Coordinating Facility (INCF) toe als de 19e organisatie die het FAIR Software initiatief ondersteunt.

DANS & Software Heritage

DANS is al een aantal jaar sponsor van Software Heritage, omdat we geloven dat uitdagingen binnen software-archivering het beste op een internationaal niveau kunnen worden aangepakt. Gerard Coen, Research Data Management Specialist bij DANS, is met ingang van dit jaar dan ook een van de officiële Software Heritage Ambassadeurs.

Bekijk hieronder de video ter ere van het vijfjarig jubileum van Software Heritage:

Meer informatie

Lees meer over Software Heritage online.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.