Sociale Infrastructuur Agenda aangeboden aan staatssecretaris Halbe Zijlstra

13 december 2011

“Economische groei is alleen mogelijk als in ons land een goed maatschappelijk fundament ligt. Onderzoek in de topsectoren kan daarom niet zonder de bijdrage van de maatschappij- en geesteswetenschappen.” Met die boodschap hebben de gebieden Maatschappij- en Gedragswetenschappen (MaGW) en Geesteswetenschappen (GW) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de Sociale Infrastructuur Agenda (SIA) aangeboden aan staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

In de SIA wordt uiteengezet welke bijdrage de maatschappij- en gedragswetenschappen en de geesteswetenschappen kunnen leveren aan een gezond maatschappelijk klimaat en een houdbaar sociaaleconomisch stelsel. Het gaat onder meer om onderzoek naar een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, naar een duurzaam pensioenstelsel, naar efficiëntere organisatievormen en naar een goede aansluiting tussen technologische innovatie en mensen. Een duurzame en rendabele kenniseconomie is alleen mogelijk als er ook gewerkt wordt aan oplossingen voor deze vraagstukken, aldus de SIA.

De Nederlandse regering heeft negen topsectoren aangewezen waarin wetenschap, bedrijfsleven en overheid de komende jaren gaan investeren. NWO zal in de ontwikkeling van de onderzoeksagenda’s voor deze topsectoren inbrengen hoe de maatschappij- en geesteswetenschappen met de SIA kunnen bijdragen aan de bloei van de topsectoren. Zijlstra ondersteunt dit. Hij meent dat de SIA uitstekend past in de zogenoemde Human Capital Agenda’s van de topsectoren.

Bij de uitvoering van de SIA worden vertegenwoordigers van drie partijen betrokken: bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, kennisorganisaties en kennisinstellingen en de overheid. NWO bewaakt als coördinator, in samenwerking met TNO, de voortgang en de kwaliteit van de agenda.

Meer informatie
Bekijk de Sociale Infrastructuur Agenda voor meer informatie.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.