Science Europe presenteert Practical Guide to the International Alignment of RDM

29 januari 2019

Financiers van onderzoek, onderzoeksorganisaties en individuele onderzoekers hebben verschillende behoeften en vereisten op het gebied van Research Data Management (RDM). In de nieuwste publicatie van Science Europe, de ‘Practical Guide to the International Alignment of Research Data Management’, worden deze RDM-vereisten internationaal geharmoniseerd.

Inmiddels zijn zeven Europese financiers gestart met de implementatie van de Science Europe “Core Requirements”, en tijdens de lancering op 29 januari jongstleden heeft het Directoraat Generaal Research van de Europese Unie ook toegezegd deze requirements te gaan gebruiken voor Horizon 2020 en de opvolger daarvan, het nieuwe Horizon Europe-programma. Onderzoekers zullen daardoor steeds met dezelfde set van datamanagement vereisten van doen krijgen, in plaats van steeds met verschillende, afhankelijk van de instelling of financier.

De praktische gids is ontwikkeld door deskundigen van lidorganisaties van Science Europe en overlegd met diverse stakeholders. De gids bevat kernvereisten voor datamanagementplannen en criteria voor de selectie van betrouwbare repositories, evenals richtlijnen voor het in de praktijk brengen van deze vereisten en criteria.

Science Europe is een non-profit organisatie, gevestigd in Brussel, die de belangrijkste onderzoekfinanciers in Europa vertegenwoordigt. Peter Doorn, directeur DANS, is voorzitter van de Europe Working Group on Research Data, die de gids heeft gerealiseerd. Bij dit werk heeft hij nauw samengewerkt met Stan Gielen, voorzitter van NWO en bestuurslid van Science Europe, die het boegbeeld was voor de internationale afstemming van datamanagement vereisten.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van Science Europe, lees de publicatie of neem contact op met Peter Doorn

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.