Schatzoeken in EASY: gezondheidsbeleving van adolescenten 1986

8 januari 2014

Schatzoeken in EASY: een archief van ruim 25.000 datasets biedt altijd aanknopingspunten voor hedendaags onderzoek. Ditmaal uitgelicht: ‘Jeugdgezondheidszorg en gezondheidsbeleving van adolescenten 1986’.

Schatzoeken in EASY: een archief van ruim 25.000 datasets biedt altijd aanknopingspunten voor hedendaags onderzoek. Ditmaal uitgelicht: ‘Jeugdgezondheidszorg en gezondheidsbeleving van adolescenten 1986’.

Van jongeren wordt vaak gezegd dat ze steeds ongezonder eten en leven. Om dit te kunnen toetsen, hebben onderzoekers data uit eerdere gezondheidsonderzoeken nodig. Deze data moeten duurzaam opgeslagen, eenvoudig te vinden en goed te interpreteren zijn. Zo kunnen heden en verleden met elkaar vergeleken worden. Het onderzoek ‘Jeugdgezondheidszorg en gezondheidsbeleving van adolescenten 1986’ uit EASY is hiervoor mogelijk interessant.

Dankzij de inspanningen van de onderzoeker, die de data destijds heeft gedocumenteerd en beschikbaar heeft gesteld via een voorloper van DANS, zijn deze data uit 1986 nog steeds beschikbaar voor onderzoek.

Het onderzoek

Het onderzoek had tot doel om zicht te krijgen op de gezondheidsproblematiek van adolescenten. Om die vraag te kunnen beantwoorden, zijn kinderen uit klas 2 en 4 ondervraagd over lichamelijke klachten, ongezond gedrag, ziektegedrag, psychosomatische klachten, schoolproblematiek en persoonlijk functioneren.

De data

De data zijn beschikbaar als .por-bestand (SPSS) en de onderzoeksdocumentatie, inclusief het verslag, als pdf. U vindt de data en documentatie in EASY, nadat u bent ingelogd.

Meer informatie

Voor meer informatie over het gebruik van het online archiveringssysteem EASY leest u de Veelgestelde vragen over data gebruiken uit EASY (.doc). U kunt ook contact opnemen met onze helpdesk via info at dans.knaw.nl.

Eerdere vondsten uit Schatzoeken

Schatzoeken in EASY: Kijk- en Luisteronderzoeken jaren 70-80

Schatzoeken in EASY: Kroningsrellen 1980, de ervaringen van ME-ers
 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.