Schatzoeken in EASY: 38 jaar NIPO-peilingen beschikbaar

26 februari 2014

Schatzoeken in EASY: een archief van ruim 25.000 datasets biedt altijd aanknopingspunten voor hedendaags onderzoek. Ditmaal uitgelicht: ‘NIPO-weekpeilingen 1962 – 2000’.

                                                      taartdiagram

Hoeveel zetels zouden de regeringspartijen op dit moment behalen? Wat vonden we van de Olympische Spelen? De media staan tegenwoordig bol van de opiniepeilingen. Deze peilingen zijn zeker geen nieuw verschijnsel. Het NIPO (Nederlands Instituut voor de Publieke Opinie en het Marktonderzoek, tegenwoordig TNS NIPO) hield decennialang wekelijkse peilingen onder de Nederlandse bevolking, met name over sociale en politieke onderwerpen. De data van de onderzoeken van de periode 1962 – 2000 zijn nu zodanig gegroepeerd in EASY dat ze veel makkelijker te gebruiken zijn voor vervolgonderzoek.

Data gegroepeerd

De data van de peilingen zijn destijds ondergebracht bij het Steinmetz-archief, één van de voorgangers van DANS. Ze waren per week opgeslagen, wat neerkwam op een totaal van ruim 1500 mappen met data. Deze mappen zijn nu op jaarniveau bij elkaar gebracht, waardoor de data beter bruikbaar zijn. U vindt de data als thematische collectie in EASY.

Vragenlijsten

Tijdens de peilingen die bijna wekelijks werden gehouden (de precieze frequentie verschilde per jaar), stelde het NIPO standaardvragen die voor alle jaren gelijk waren, zoals vragen naar politieke voorkeur, stemgedrag, geslacht, leeftijd, religie, opleidingsniveau en inkomen.
Naast de standaardvragen waren er overige vragen (zogeheten topical variables) naar actuele gebeurtenissen in de betreffende periode. Bij iedere peiling staat in EASY een apart bestand met deze vragen/variabelen.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze datasets in EASY kunt u contact opnemen met onze datamanagers via info [at] dans.knaw.nl.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.