Ruim 93 miljoen euro van NWO voor onderzoeksprojecten naar urgente vraagstukken met breed scala samenwerkingspartners

27 november 2020

21 consortia gaan in teamverband aan de slag met interdisciplinair onderzoek waarmee wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken binnen bereik komen. Een van de toekenningen binnen het programma van de Nationale Wetenschapsagenda: Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC) is voor Op zoek naar de limes: de Romeinen in Nederland. Ook DANS is betrokken.

Onder leiding van dr. S.L.M. (Saskia) Stevens (Universiteit Utrecht) wordt binnen het project Op zoek naar de limes: de Romeinen in Nederland onderzocht hoe grenzen functioneren en hoe ze historisch zichtbaar worden als culturele en politieke constructies. De focus ligt op de wijze waarop de Romeinse Rijksgrens, de limes, in Nederland werd geconstrueerd en fungeerde, van de Romeinse tijd tot nu, om zo hedendaagse publieke debatten rondom grensproblematiek te verrijken. Het toegekende bedrag is 4,1 miljoen euro. De rol van DANS ligt op het gebied van het duurzaam toegankelijk maken van de data.

Alle partners van dit Consortium: Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit, VU Amsterdam, SUAS, Wageningen University and Research, Nationale limessamenwerking, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Rijksmuseum van Oudheden, Thermenmuseum Heerlen, Uitgeverij Matrijs, Gemeente Nijmegen, Het Valkhof, Geogenetics Lab Copenhagen, ArcheoHotspots, Archeon, Landschap Erfgoed Utrecht, Romeinen NU, Romeinse limes Nederland, Romeinse Vicus aan de Rijn, Xsaga, Nieuw Utrechts toneel, Studio Louter, Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie, Nationale Archeologiedagen, Gemeente Utrecht, DANS, Naturalis, Medialane. 

Meer informatie

Meer informatie staat online, zoals het volledige nieuwsbericht van NWO, informatie over het project Constructing the Limes: de Romeinse rijksgrens in Nederland en de rol van DANS.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.