RDA COVID-19 aanbevelingen en richtlijnen open voor commentaar

28 mei 2020

De door de Research Data Alliance (RDA) opgerichte RDA COVID-19 Working Group publiceert op 28 mei de laatste versie van haar aanbevelingen en richtlijnen. Het document staat open voor feedback en opmerkingen vanuit de wereldwijde datagemeenschap.

De RDA heeft, op verzoek van de Europese Commissie, de werkgroep RDA COVID-19 opgericht. Ingrid Dillo, adjunct-directeur DANS, co-chair van de RDA Council en medevoorzitter van deze werkgroep: “Afgelopen maart hebben we de meer dan 10.000 leden uit onze wereldwijde datagemeenschap opgeroepen kennis en ideeën te delen met betrekking tot het bestrijden van de COVID-19-pandemie. Het doel van de werkgroep is om duidelijke richtlijnen te definiëren voor het delen en hergebruik van COVID-19 gerelateerde onderzoeksgegevens, zodat onderzoekers wereldwijd de beste praktijken kunnen volgen en zo de efficiëntie van hun werk kunnen maximaliseren.” 

De richtlijnen behandelen het beheer van gegevens uit verschillende gegevensbronnen en de ontwikkeling van een systeem voor het delen van gegevens bij noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid. Ook doet de groep aanbevelingen over het creëren van een gemeenschappelijk kader en de instrumenten en processen die in de onderzoekspraktijk moeten worden ingebed. Dillo: “Elke week wordt de feedback vanuit de gemeenschap verwerkt, een nieuwe versie van de aanbevelingen en richtlijnen wordt op vrijdagen voor de gemeenschap opengesteld. Het doel is om op 22 mei een finale draftversie voor een laatste keer aan de gemeenschap voor te kunnen leggen. Na formele goedkeuring door de RDA Council kunnen de richtlijnen door alle stakeholders gebruikt worden. We zijn al met partijen als de Europese Commissie, de OECD en de internationale uitgeversorganisatie STM Association in gesprek over disseminatie en adoptie van de richtlijnen.” 

Meer informatie

Net als alle werkgroepen van de RDA staat ook de RDA COVID-19-werkgroep open voor iedereen. Om mee te doen, logt u in op de RDA-website (of registreert u zich gratis als u geen lid bent) en wordt u lid van de groep.

Lees ook het nieuwsbericht op de website van de RDA.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.