“Raising the Profile of Research Software” – een open science position paper

28 september 2020

Bij modern datagedreven onderzoek is software een belangrijk onderdeel van de wetenschappelijke output. Onderzoekssoftware krijgt echter nog steeds niet de erkenning die het verdient. Met hulp van vele collega’s en externe specialisten publiceerde een groep gelijkgestemde Nederlandse onderzoekers en dataspecialisten een position paper waarin het belang van onderzoekssoftware wordt onderstreept en de erkenning die deze zou moeten krijgen bij financiers en onderzoeksinstituten.

Voor goed onderzoek zijn tools nodig. Net zoals het onderzoek van Antoni van Leeuwenhoek, de vader van de microbiologie, onmogelijk zou zijn geweest zonder de door hem gemaakte lenzen, zo is de tool van onderzoekssoftware onmisbaar voor modern wetenschappelijk onderzoek. Of het nu gaat om computationele tekstanalyse in de geesteswetenschappen, astronomische berekeningen of een voorspellende modellering van de verspreiding van Covid-19, onderzoekssoftware is de tool die gegevens omzet in informatie.

Een groep onderzoekers, datastewards en andere dataspecialisten van instituten als DANS, het Netherlands eScience Center en de TU Delft, legden hun gedachten over het belang van onderzoekssoftware vast in een position paper dat nu beschikbaar is in Zenodo. Dit was het resultaat van een uitgebreid discussie- en reviewproces waaraan veel externe specialisten hebben deelgenomen. Hoewel de paper zich in principe richt tot de financiers van het Nederlands onderzoek en de Nederlandse  onderzoeksinstituten, is de inhoud relevant voor de internationale wetenschappelijke gemeenschap als geheel. Meer over de achtergrond en motivatie achter de paper is te vinden in een blog van de Netherlands Research Software Engineer community (NL-RSE), de paper zelf is beschikbaar in de Zenodo repository.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met , een van de co-auteurs van de paper, of met die de activiteiten rondom duurzame software bij DANS coördineert.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.