QUANTUM (Quality, Utility and Maturity Measured) vindt zijn oorsprong in artikel 56 van de European Health Data Space Regulation, een artikel dat het labelen van health datasets binnen de EU verplicht stelt om hun kwaliteit en bruikbaarheid aan te tonen. Kwaliteitslabels werken echter alleen als ze worden geaccepteerd door de gebruikersgemeenschap als geheel. Het is cruciaal om transparant te zijn bij het vaststellen van een label en het nodige vertrouwen te creëren bij de potentiële gebruikers. De 35 partners van QUANTUM zullen daarom een zeer gebruiksvriendelijk labelsysteem voor gezondheidsdatasets ontwerpen en de middelen en tools leveren om de kwaliteit en de volwassenheid van gegevens op een eenvoudige manier te beoordelen.
Dankzij de inspanningen van QUANTUM zullen gebruikers van de European Health Data Space (EHDS), zoals onderzoekers, beleidsmakers en gezondheidswerkers, toegang hebben tot goed beschreven datasets van hoge kwaliteit. Kwalitatief hoogwaardige gegevens maken weloverwogen beslissingen mogelijk, verhogen de betrouwbaarheid van gegevens en zullen het gegevensbeheer in de gezondheidszorg verbeteren. Uiteindelijk maken betere gegevens beter biomedisch onderzoek mogelijk, wat nodig is om de gezondheid van Europese burgers te bewaken en te verbeteren.
Binnen QUANTUM, dat wordt gecoördineerd door het Aragon Institute of Health Sciences (IACS) uit Spanje, is de Nederlandse onderzoeksgemeenschap goed vertegenwoordigd. Health-RI speelt een belangrijke rol en ook het Erasmus UMC is betrokken. DANS fungeert als een test-case repository partner om te zien of ook kleinere datasets van onderzoeksgroepen kunnen worden beoordeeld met behulp van de QUANTUM kwaliteitslabels. Het project draagt bij aan de algemene missie van DANS om de datakwaliteit en de FAIRness van datasets te verbeteren, zodat een optimaal en veilig hergebruik van data mogelijk is. Zowel het DANS Data Station Life Sciences als het DANS Data Station Social Sciences and Humanities zullen hierbij betrokken zijn.
Meer informatie over het QUANTUM-project is beschikbaar via de CORDIS-website over EU-projecten en de website van het project zelf.