Prof. dr. Louis Grijp overleden

13 januari 2016

Op 9 januari 2016 is Louis Grijp overleden. Hij was als onderzoeker verbonden aan het Meertens Instituut (KNAW). Daarnaast was hij hoogleraar “Nederlandse liedcultuur in heden en verleden” aan de Universiteit Utrecht en de artistiek leider van Camerata Trajectina, een gezelschap gericht op het spelen van Nederlandse muziek van de middeleeuwen tot de Gouden Eeuw.

Voor zijn werk kreeg hij vele onderscheidingen, waaronder de Nederlandse Dataprijs 2014 voor de door hem geïnitieerde Nederlandse Liederenbank.

Om ‘de school van Grijp’ mede gestalte te geven, hebben de Werkgroep Nederlands Lied i.o. en het Meertens Instituut de Louis Peter Grijp-lezing in het leven geroepen. Deze zal jaarlijks op, of omtrent de dag van het Nederlandse Lied (10 mei, de dag waarop in 1932 het Wilhelmus het Nederlandse volkslied werd) worden uitgesproken door een excellent onderzoeker op liedgebied. De eerste lezing wordt op 10 mei 2016 gehouden door Mike Kestemont, en zal gaan over computationale methoden waarmee het auteurschap van het Wilhelmus mogelijk te bepalen is.

Een uitgebreid in memoriam staat op de website van het Meertens Instituut.

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.