Principeakkoord open access en abonnementen VSNU en Elsevier bereikt

18 januari 2016

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) en Elsevier hebben een principeakkoord bereikt waardoor Nederlandse wetenschappers toegang blijven houden tot de wetenschappelijke artikelen van Elsevier.

“Door deze overeenkomst”, aldus prof. Gerard Meijer, hoofdonderhandelaar namens de VSNU en voorzitter van de Radboud Universiteit Nijmegen, “houden wetenschappers toegang tot Elseviertijdschriften en het biedt ze de mogelijkheid om in een selectie van die tijdschriften open access te publiceren. De universiteiten streven ernaar dat in 2018, het derde jaar van de overeenkomst, 30% van de Elsevier-artikelen van Nederlandse auteurs open access beschikbaar is, dit akkoord maakt dat mogelijk. Dit is echt geweldig nieuws en een ‘big deal’ voor open access.”

Philippe Terheggen, Managing Director Journals bij Elsevier: “Wij zijn content met deze overeenkomst, omdat blijvende subscriptietoegang tot onze hoogwaardige, ‘peer-reviewed’ wetenschappelijke artikelen essentieel is voor Nederland om zijn positie als één van de meest impactvolle onderzoekslanden te behouden. Daarnaast krijgen Nederlandse wetenschappers meer open access publicatiemogelijkheden om hun onderzoeksresultaten met de rest van de wereld te delen.”

De overeenkomst is in lijn met de ambitie van staatssecretaris Dekker van OCW, die wil dat wetenschappelijke artikelen vanNederlandse wetenschappers open access gepubliceerd worden.

Meer informatie

Blijf op de hoogte van deze en andere ontwikkelingen via de Open Access nieuwsbrief, een initiatief van de VSNU, de Nederlandse universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.