Prijs voor artikel over archeologisch onderzoek

18 mei 2011

Het artikel van een archeologisch onderzoek getiteld “Mesolithic and Neolithic human remains in the Netherlands: physical anthropological and stable isotope investigations” uit het Open Access Journal JALC (Journal of Archaeology for the Low Countries) heeft van de SURFfoundation de prijs Verrijkte Publicatie (VP) van de maand april ontvangen.

Op verzoek van archeologen verrijken Amsterdam University Press, uitgever van JALC, de Universiteit van Amsterdam en DANS artikelen. Deze verrijkte artikelen bevatten uitgebreide digitale documentatie, zoals beeldmateriaal van opgravingen, geografische informatie en tabellen en grafieken.

Dynamische omgeving
Het verrijkte artikel dat onlangs de VP prijs van SURFfoundation heeft ontvangen, biedt archeologen de mogelijkheid om opgravingslocaties en opgegraven artefacten te bekijken op dynamisch gegenereerde kaarten. Zo zijn de beschreven locaties op de kaarten beter te begrijpen. Lezers kunnen bijvoorbeeld zelf aanvinken wat wel en wat niet in een tabel of grafiek wordt getoond. De onderzoekers kunnen via de Verrijkte Publicatie eenvoudig toegang krijgen tot de gehele set van onderzoeksgegevens.

Verrijkte Publicatie
Een Verrijkte Publicatie is een nieuwe communicatievorm in de wetenschap waarbij onderzoekers publicaties online beschikbaar stellen in samenhang met ander materiaal. Denk daarbij aan onderzoeksrapporten die open op internet beschikbaar zijn of filmfragmenten waarin de onderzoeksmethode voor een breed publiek belicht wordt. Om de mogelijkheden van Verrijkte Publicaties voor het voetlicht te brengen, beloont SURFfoundation een goed voorbeeld van zo’n verrijking.

Meer informatie
Bezoek voor meer informatie over verrijkte publicaties de website van SURFfoundation. Voor meer informatie over JALC bezoek de website: www.jalc.nl.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.