Portal Toegang tot de Sociale Wetenschap gelanceerd

14 maart 2006

Vanaf februari 2006 staat de portal Toegang tot de Sociale Wetenschap online. Deze portal is ontwikkeld door de afdeling Onderzoek Informatie van de KNAW in samenwerking met Kennislink en het Da Vinci Instituut.

Vanaf februari 2006 staat de portal Toegang tot de Sociale Wetenschap online. Deze portal is ontwikkeld door de afdeling Onderzoek Informatie van de KNAW in samenwerking met Kennislink en het Da Vinci Instituut.

Hoofddoel van dit unieke project is het verbeteren van het imago van de sociale wetenschappen in Nederland. De gegevens uit de portal zijn onderdeel van de Nederlandse Onderzoek Databank (NOD). In deze portal ‘Toegang tot de Sociale Wetenschap‘ wordt een overzicht gegeven van experts (ruim 1.500), onderzoeksinstituten, en onderzoeksprojecten en -programma’s op sociaal-wetenschappelijk gebied. Daarnaast wordt een lijst gegeven van onderzoekers die bijdragen leveren aan de vakpagina’s Maatschappijwetenschappen van Kennislink.

De portal richt zich in eerste instantie op de maatschappijwetenschappen (antropologie, politicologie, sociologie, bestuurskunde, communicatiewetenschappen en de sociaal-culturele wetenschappen) en de gedragswetenschappen (onderwijskunde, pedagogiek en psychologie). Hiermee wordt aangesloten bij de door Kennislink gehanteerde indeling van de sociale wetenschappen.

Op verzoek van de Decanen sociale wetenschappen heeft het Da Vinci Instituut een onderzoek laten uitvoeren naar het imago van de sociale wetenschappen in Nederland. Hieruit blijkt dat zowel volwassenen als jongeren sociaal-wetenschappelijk onderzoek minder wetenschappelijk vinden dan de exacte disciplines. De top-4 wordt bezet door geneeskunde, scheikunde, natuurkunde en biologie. Daarna volgen psychologie, astronomie en economie. Politicologie scoort zeer laag: terwijl 67 procent van de respondenten geneeskunde een zeer wetenschappelijke discipline vindt, noemt slechts 11 procent de politicologie zeer wetenschappelijk. Het rapport ‘Attitude Sociale Wetenschappen: Samenvatting van een onderzoek naar de houding van de Nederlandse bevolking en Nederlandse jeugd ten opzichte van Sociale Wetenschappen’ maakt een onderdeel uit van de portal.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.