Plan S: Wetenschappelijke artikelen vanaf 2020 Open Access

4 september 2018

Een Europese groep van onderzoeksfinanciers, waaronder de Nederlandse NWO, wil dat wetenschappelijk onderzoek dat is betaald met belastinggeld vanaf 2020 gratis beschikbaar komt voor het publiek.

Publiceren voor wetenschappers is weliswaar gratis, maar de artikelen verdwijnen vervolgens achter een betaalmuur. Universiteiten moeten veel geld betalen voor de abonnementen die deze betaalmuur vormen.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wil hier vanaf 2020 verandering in aanbrengen door, bij onderzoeksprojecten die zij financieren, te eisen dat de publicatie gratis toegankelijk moet zijn voor het publiek. 

Met dit plan hopen de landen de druk op de uitgeverijen op te voeren. De afgelopen jaren verliepen onderhandelingen over het gratis toegankelijk maken van de artikelen moeizaam. Zo worden de uitgeverijen opgeroepen om hun businessmodel te veranderen.

“Wetenschap hoort niet achter een betaalmuur, maar moet voor iedereen vrij toegankelijk zijn”, stelt NWO-voorzitter Stan Gielen. “In heel Europa voeren universiteiten moeizame onderhandelingen met uitgevers. Ondertussen maken ze exorbitante winsten op werkzaamheden die vooral door wetenschappers worden verricht. Dat moet afgelopen zijn. Het is hoog tijd voor uitgevers om hun businessmodel om te gooien.”

De Europese Commissie geeft aan het plan van harte te ondersteunen. Ook de European Research Council (ERC) onderschrijft het plan.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website van VSNU, de website van NWO, de Volkskrant.nl en NU.nl en in een aantal uitingen: funders (.pdf), preamble (.pdf) en Plan S (.pdf).

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.