PID-wijzer helpt bij keuze voor permanente links

2 mei 2016

Via de site van de NCDD kunt u sinds kort gebruikmaken van de PID-wijzer, een kosteloze keuzehulp voor Persistent Identifiers.

Een Persistent Identifier (PID) is een unieke identificatiecode van een digitaal object die op een afgesproken plaats wordt geregistreerd. Hij blijft gegarandeerd werken, ook al verandert het webadres van een organisatie. De keuzehulp is gericht op collectiebeheerders, die er met behulp van PID’s voor kunnen zorgen dat de verwijzingen naar een digitaal object (een scan, audiovisueel bestand, metadata record, etc.) altijd blijven werken – ook als de bewaarlocatie of het webadres van het digitale object verandert. De link wordt zo een permanente link.

Er zijn veel PID-systemen. Maar welk systeem is het meest geschikt voor uw situatie? Kiest u voor Archival Resource Keys (ARK’s), Digital Object Identifiers (DOI’s), Handle, OpenURL, Persistent Uniform Resource Locators (PURL’s) of Uniform Resource Names (URN’s)? Elk systeem heeft specifieke eigenschappen en bepaalde voor- en nadelen. De PID-wijzer van het project Persistent Identifiers van het Netwerk Digitaal Erfgoed en de NCDD helpt u eenvoudig de meest geschikte toepassing te kiezen.

Meer informatie

De PID-wijzer staat op www.ncdd.nl/pid.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.