PID Graph van de Nederlandse wetenschap

4 juni 2020

Benieuwd naar informatie over de Nederlandse wetenschap? De portal NARCIS.nl biedt steeds meer informatie door de automatische koppeling van persistent identifiers in een PID Graph.

Een persistent identifier (PID) is vergelijkbaar met een Burgerservicenummer voor digitale objecten; het is een uniek en blijvend nummer waaraan allerlei informatie is gekoppeld. Het gebruik van PIDs is van groot belang om op een betrouwbare manier te kunnen verwijzen naar het juiste artikel of de juiste persoon of organisatie. Aan veel wetenschappelijke informatie is dan ook zo’n PID toegekend. Door deze PIDs en door de koppeling van een PID aan een andere PID, verbetert de vindbaarheid, toegankelijkheid en navigatie van onderzoeksgegevens. Het koppelen van PIDs kan automatisch doordat PIDs ook leesbaar zijn voor computers.

Het Europese project FREYA onderstreept de kracht van PIDs en bouwt aan een infrastructuur voor PIDs als essentieel onderdeel van de European Open Science Cloud (EOSC). De nationale portal NARCIS.nl biedt informatie over (open access) publicaties, datasets, onderzoeksprojecten, wetenschappers en onderzoeksinstituten. Onlangs is de informatie in NARCIS verrijkt met behulp van bestaande en nieuwe PIDs. Zo zijn onderzoeksorganisaties nu eenduidig identificeerbaar in NARCIS doordat ze nu de nieuwe PID research organisation identifier (ROR) bevatten.

Meer informatie

Dit artikel staat in het juni-nummer van E-data & Research, lees alle artikelen op de websiteEen gratis abonnement op E-data & Research kunt u online aanvragen. Voor vragen of suggesties voor artikelen kunt u contact opnemen met de redactie via De volgende E-data & Research verschijnt in oktober.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.