PersID-initiatief stimuleert samenwerking tussen systemen voor Persistent Identifiers

4 mei 2011

Acht nationale instellingen, bijeengebracht door Knowledge Exchange en SURFfoundation, presenteren een vijftal rapporten over de inrichting van een op te zetten infrastructuur voor persistent identifiers. Dit initiatief, het PersID-initiatief, baant de weg voor een verdere discussie over mogelijke samenwerking en convergentie.

Duurzame toegang tot digitale publicaties, datasets en andere soorten informatie wordt steeds belangrijker voor de wetenschappelijke gemeenschap en in het cultureel erfgoed. Wanneer een digitale bron echter wordt verplaatst of een beheerder de link ernaar toe verandert, is de informatie niet langer traceerbaar. Daarom zijn permanente verwijzingen – zogenoemde persistent identifiers – naar deze bronnen van groot belang voor het citeren, ophalen en langdurig bewaren ervan. Voor deze permanente verwijzingen is wel een infrastructuur nodig. De toonaangevende bestaande systemen voor persistent identifiers – URN:NBN, Handle en DOI – moeten daarbij samenwerken op technologisch en organisatorisch vlak. Het toekennen van persistent identifiers kan dan ondersteund worden door afspraken tussen systemen en partners. Dit zou een garantie vormen voor langetermijn-persistentie. Een dergelijk niveau van vertrouwen is essentieel om duidelijke en betrouwbare diensten te ontwikkelen op basis van een internationale resolver-infrastructuur. Het PersID-initiatief krijgt een vervolg bij het Knowledge Exchange Seminar over Persistent Object Identifiers, op 14 en 15 juni aanstaande in Den Haag.

DANS is betrokken bij het PersID-initiatief, onder andere door samen met andere partijen de resolver-component van de Nederlandse infrastructuur voor persistent identifiers te ontwikkelen. Deze component sluit aan bij de global resolver van PersID. Bovendien geeft DANS gehoor aan de vraag naar persistent identifiers door de datasets in het online archiveringssysteem EASY hiermee te voorzien.

Meer informatie
Meer informatie over dit initiatief en het event is beschikbaar op de website van PersID.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.