Peer review als kwaliteitsbeoordeling van onderzoeksgegevens

18 mei 2011

SURFfoundation heeft een verkennend onderzoek laten uitvoeren naar kwaliteitsbeoordeling van onderzoeksgegevens. Het onderzoek heeft de belangrijkste knelpunten en belanghebbenden geïdentificeerd. In het rapport bevelen de onderzoekers mogelijke vervolgstappen aan voor betrokken organisaties, zoals NWO, DANS, 3TU.Datacenter, VSNU en SURFfoundation.

Toegang tot onderzoeksgegevens maakt het mogelijk dat onderzoeksresultaten gecontroleerd en herhaald kan worden. Ook kunnen onderzoekers elkaars data gebruiken voor nieuw onderzoek. Dit is efficiënt, voorkomt dubbel werk en stimuleert samenwerking. Hierbij is het van groot belang te weten wat de kwaliteit is van de onderzoeksgegevens.

Aanbevelingen

De aanbevelingen uit het onderzoek van SURFfoundation sluiten goed aan bij het rapport ‘Riding the Wave’ van de High Level Expert Group on Scientific Data. In dit rapport wordt gepleit om instrumenten te ontwikkelen die de impact en kwaliteit van datasets meten. Tijdens een bijeenkomst in februari presenteerden onderzoekers Leo Waaijers en Maurits de Graaf de aanbevelingen uit het rapport aan de betrokkenen.

Pilotonderzoek DANS

In het belang van het garanderen van datakwaliteit heeft DANS eind 2010 een pilot uitgevoerd om het reviewen van onderzoeksgegevens te onderzoeken. De publicatie ‘Data Reviews, peer reviewed research data’ beschrijft de opzet van de pilot, de uitkomsten en aanbevelingen.

Meer informatie

Bezoek voor meer informatie over het verkennend onderzoek naar kwaliteit van onderzoeksgegevens de website van SURFfoundation.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.