Patrick Aerts ontvangt Koninklijke onderscheiding

30 april 2020

Afgelopen week ontving Dr. Patrick Aerts een Koninklijke onderscheiding voor zijn buitengewone inzet gedurende zijn loopbaan. De inmiddels gepensioneerde Dr. Aerts was senior advisor bij het Netherlands eScience Center en senior research fellow bij DANS.

Als onderdeel van de festiviteiten voor Koningsdag worden jaarlijks koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan personen die in de loop van de jaren het algemeen welzijn hebben gediend of een grote bijdrage hebben geleverd binnen hun vakgebieden of beroepen. De eer is bedoeld om hen te erkennen en te bedanken voor hun prestaties.

Een toonaangevend land op het gebied van high-performance computing

Als gevolg van talrijke aanbevelingen, onder meer door vooraanstaande internationale onderzoekers op het gebied van informatica, werd dit jaar besloten om een Koninklijke onderscheiding te verlenen aan Dr. Aerts. De selectiecommissie lichtte haar beslissing toe en noemt de invloedrijke rol die Dr. Aerts heeft gespeeld om van Nederland een toonaangevend voorbeeld te maken op het gebied van high-performance computing. Gedurende zijn vooraanstaande academische en professionele carrière heeft Dr. Aerts onvermoeibaar gewerkt om ervoor te zorgen dat de Nederlandse onderzoeksgemeenschap toegang heeft tot geavanceerde computerfaciliteiten. Hij is ook een drijvende kracht geweest achter de ontwikkeling van vele nationale en internationale netwerken en was vaak de eerste Nederlandse vertegenwoordiger in veel van dergelijke samenwerkingsverbanden. Voorbeelden zijn Advanced Research Computing, Academic Discussion Group Europe (ARCADE), (1995), de e-Infrastructures Reflection Group (e-IRG, hij was voorzitter in 2004-2005), PRACE (voor HPC), EGI (voor Grids) en na 2012 ePLAN (Platform van eScience Centers in Nederland en PLAN-E, Platform van National eScience Centers in Europa). De afgelopen jaren heeft Dr. Aerts zijn kennis en passie gebruikt om de duurzame ontwikkeling van onderzoekssoftware, het gebruik van FAIR-principes voor gegevens en software binnen de onderzoeksgemeenschap en de harmonisatie van onderzoeksdatabeheerplanning te bevorderen.

“Er zijn maar weinig individuen die zo invloedrijk zijn geweest in de ontwikkeling en promotie van digitaal onderzoek in Nederland als Patrick”, zegt dr. Joris van Eijnatten, directeur van het eScience Center. “Hij was een van de eerste Nederlandse onderzoekers die de enorme mogelijkheden van rekenintensief onderzoek begreep en ervoor zorgde dat onderzoekers hier toegang toe kregen. Zijn toewijding legde de basis voor vele opmerkelijke prestaties van de afgelopen 20 jaar.”

 

“Prestaties zijn nooit een individuele onderneming, maar eerder het resultaat van collectieve inspanningen”, zegt dr. Aerts. “Mijn bijdragen zijn mogelijk gemaakt door vele andere mensen. In die zin beschouw ik deze grote eer als een erkenning van het werk dat we gezamenlijk hebben verricht. Ik ben enorm trots en dankbaar.”

Over Patrick Aerts

Dr. Aerts promoveerde in 1986 cum laude in de Quantumchemie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Tussen 1985 en 1990 werkte hij als postdoctoraal onderzoeker bij de RUG en parttime ondersteunend onderzoeker bij de ‘Werkgroep Supercomputers’ ‘. Van 1990 tot 2012 was hij directeur van de National Computing Facilities Foundation (NCF). Tussen 2012 en 2019 werkte hij als senior advisor strategische allianties bij het Netherlands eScience Center en als senior research fellow bij DANS.

Met dank aan het Netherlands eScience Center voor dit nieuwsbericht.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Patrick Aerts? Op de webpagina van het eScience Center vindt u meer informatie.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.