Parthenos maakt Guidelines voor FAIR datamanagement

2 mei 2019

Het Parthenos-project heeft richtlijnen opgezet om FAIR datamanagement overzichtelijk te maken. De Parthenos Guidelines to FAIRify datamanagement and make data reusable geeft in twintig beknopte richtlijnen weer hoe data uit de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen FAIR gemaakt kunnen worden.

Meer dan vijftig medewerkers van Parthenos werkten mee aan de richtlijnen. De gids biedt handige tips voor zowel onderzoekers en datagebruikers, als voor data producenten en data stewards. PARTHENOS staat voor Pooling Activities, Resources and Tools for Heritage E-research Networking, Optimization and Synergies. Het project is interdisciplinair en verbindt bestaande Europese infrastructuren en diverse projecten om een meerwaarde te creëren voor onderzoekers op het gebied van taal, cultureel erfgoed, geschiedenis en archeologie (geesteswetenschappen/humanities). DANS is hoofdverantwoordelijk voor een breed gedragen beleid door de creatie van richtlijnen zodat er meer synergie tussen deze wetenschappelijke disciplines ontstaat.

De belangstelling voor de Guidelines is groot, zoals blijkt uit de enthousiaste reacties op de diverse conferenties waar de gids is gepresenteerd. Vanaf mei zal er, op verzoek, gestart worden met het vertalen van de gids in verschillende talen, waaronder Italiaans, Duits, en Grieks.

Meer Informatie

Wilt u meer informatie over het Parthenos-project, ga naar de website. Download hier de Guidelines to FAIRify datamanagement and make data reusable (.pdf)”


Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.