Oudtestamenticus Talstra: Computerbewerking Bijbelteksten is heel nuttig

26 februari 2007

‘Bijbelteksten hebben de gelaagdheid van verschillende bewerkingen door de tijd heen. Met een ambachtelijke methode kan je die gelaagdheid ontdekken en benoemen. Computerbewerking is daarbij heel nuttig’. Dat zegt de Amsterdamse hoogleraar Eep Talstra in een interview met het kwartaalblad e-data&research, dat op vrijdag 2 maart verschijnt.

Talstra legt uit dat hij van de subjectiviteit in de interpretatie van Bijbelteksten af wil. Hij benadert de Bijbel als een verzameling data. Met zijn aanpak kan hij ‘van de vijf fantasievolle mogelijkheden bij een bepaalde passage er drie terzijde leggen. Maar er blijft genoeg ruimte over voor litteraire analyse’.
In het komende nummer van e-data&research staan verder o.m. artikelen over * CLARIN, het netwerk dat databestanden en gereedschappen om ze mee te bewerken op Europese schaal uitwisselbaar gaat maken * het krantendigitaliseringsproject van de KB * de nieuwe koers van de hoger onderwijs ict-organisatie SURF * de Tilburgse Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek OSA.
e-data&research is een uitgave onder auspiciën van DANS, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, het Huygens Instituut en de Vereniging voor Geschiedenis en Informatica (foto Diederik van der Laan).

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.