Oproep nationale DARIAH informatiemiddag

7 maart 2012

Vandaag wordt bij DANS een nationale DARIAH informatiemiddag georganiseerd.

Vandaag wordt bij DANS een nationale DARIAH informatiemiddag georganiseerd.

Tijdens deze middag kunt u meer te weten komen over de ontwikkelingen binnen DARIAH. U kunt dan ook nagaan welke van uw bestaande activiteiten meegeteld zouden kunnen worden als Nederlandse bijdrage in natura (in-kind) en u kunt te weten komen welke Europese collega’s op het zelfde vakgebied werkzaam zijn. Verder is er informatie over de diverse Europese projecten die speciaal door de Europese commissie worden ondersteund in het kader van DARIAH activiteiten.??

De middag vindt van 12.00 tot 15.00 uur plaats bij DANS, Anna van Saksenlaan 10 in Den Haag. U kunt uw aanmelding sturen naar info@dans.knaw.nl. Als u vragen heeft kunt u terecht bij Henk Harmsen,? Adjunct-directeur DANS en?VCC-CIO van DARIAH-EU (henk.harmsen@dans.knaw.nl).

Onderzoeksinfrastructuren voor de geesteswetenschappen
Op dit moment verrijzen overal in Europa zogenaamde Research Infrastructures. Voor de geesteswetenschappen zijn er nu twee: CLARIN (vooral gericht op taal) en DARIAH (breder, voor alle disciplines binnen de Arts & Humanities). In het kader van de Nationale Roadmap heeft een groot Nederlands consortium een voorstel ingediend voor de ontwikkeling van CLARIAH (Common Lab Research Infrastructure for the Arts and Humanities), waarin de activiteiten van DARIAH en CLARIN worden gebundeld (www.clariah.nl).?Vorige week is bekend geworden dat dit initiatief 1 miljoen euro ontvangt als aanmoedigingsbedrag.

DARIAH
Ondertussen gaan de ontwikkelingen binnen de twee infrastructuren natuurlijk gewoon door. DARIAH richt zich op het ontwikkelen en onderhouden van een infrastructuur ter ondersteuning van het op ICT gebaseerde onderzoek binnen de geesteswetenschappen.??DARIAH werkt met zogenaamde ‘communities of practice’:

  • om op ICT gebaseerde methoden en instrumenten te verkennen en toe te passen, zodat nieuwe onderzoeksvragen gesteld kunnen worden en oude onderzoeksvragen op een nieuwe manier beantwoord kunnen worden;?
  • om de mogelijkheden voor onderzoek te vergroten en de resultaten van dat onderzoek te verbeteren, door middel van het koppelen van gedistribueerde digitale bronnen;?
  • om kennis, expertise, methoden en praktijken uit te wisselen.??

DARIAH wil dat doen door middel van virtuele competentiecentra (Virtual Compentence Centre of VCC) op vier terreinen, te weten: technische infrastructuur, onderzoek en training, wetenschappelijke content management, en advocacy, impact en outreach.?Ieder land zal de komende tijd zijn eigen VCC’s gaan opzetten. Ook Nederland. DARIAH-NL wordt ondersteund door het ministerie van OCW, de KNAW en NWO.??

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.