OpenAIRE2020 bevordert open science in Europa

13 april 2015

OpenAIRE bevordert open science: het open access toegankelijk maken van wetenschappelijke publicaties en onderzoeksdata die (deels) met Europees onderzoeksgeld worden gefinancierd. DANS is als partner betrokken bij dit project.

OpenAIRE2020 staat voor Open Access Infrastructure for Research in Europe en wordt bekostigd uit het Europese Horizon2020 programma. Het project is de opvolger van OpenAIRE en OpenAIREPlus. Het huidige initiatief heeft als focus het open access beschikbaar stellen van onderzoeksdata. De partners zijn afkomstig uit alle EU landen. De Universiteit van Athene is projectleider van het hele project. OpenAIRE is op 1 januari van start gegaan en duurt 3,5 jaar.

Activiteiten van DANS

DANS is de regionale thematische coördinator voor research data management (RDM) en zal een toolkit ontwikkelen, waaronder templates voor datamanagementplannen, FAQ’s, een overzicht van trusted digital repositories en een overzicht van RDM-trainingen.

Samen met TU/Delft vormt DANS de National Open Access Desk (NOAD) voor Nederland. Hier kunnen onderzoekinstellingen terecht voor vragen over het project, open access van publicaties en onderzoeksdata, repositories, copyright, e.d.

Daarnaast is DANS betrokken bij werkzaamheden om literatuur-data integratie diensten te ontwikkelen. Ook werkt DANS met andere partners samen om via textmining open access publicaties van onderzoekfinanciers te vinden in het OpenAIRE-netwerk met als doel research impact services te bieden.

DANS wil tegelijkertijd de wetenschappelijke infrastructuur verbeteren door, in overleg met de universiteiten, de identifiers gegeven door de onderzoekfinanciers (bijvoorbeeld de EU) in de onderzoekinformatiesystemen van de universiteiten te laten opnemen.

OpenAIRE-netwerk

OpenAIRE is een netwerk van meer dan 520 repositories en open access tijdschriften, en geeft hiermee toegang tot 9 miljoen open access publicaties and 1.000 datasets, 50.000 organisaties en 30.000 projecten van twee onderzoeksfinanciers. Er zijn meer dan 100.000 FP7 publicaties afkomstig van de helft van de 26.000 FP7 projecten.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van OpenAIRE2020 of neem contact op met Elly Dijk.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.