OpenAIRE en DANS

25 november 2019

OpenAIRE staat voor Open Access Infrastructure for Research in Europe. Het doel van OpenAIRE is het ondersteunen van het Open Science beleid van de Europese Commissie. De EC wil dat publicaties en datasets die met Europees onderzoeksgeld worden gefinancierd open access beschikbaar worden gemaakt. Op de webpagina van de task force Research Data Management staat een groot aantal producten die het open access beschikbaar stellen van onderzoeksdata ondersteunen.

DANS vormt samen met TU/Delft de National Open Access Desk (NOAD) voor Nederland. De NOAD informeert de onderzoeksinstellingen over het beleid van EC op het gebied van Open Science en de steun die OpenAIRE kan bieden.

Ook is DANS betrokken bij OpenAIRE als taakleider van de Taskforce Research Data Management (RDM). De Taskforce heeft als doel de kennis van de NOADs ten aanzien van RDM te vergroten. De Taskforce RDM van OpenAIRE bestaat uit NOADs afkomstig uit een groot aantal Europese landen. De taskforce ontwikkelt, onder leiding van DANS, verschillende producten op het gebied van Research Data Management: blogs, webinars, guides for researchers en meer. Een overzicht van deze producten (en een overzicht van de deelnemers) is te vinden op de webpagina van de taskforceEr zijn Guides for Researchers bijvoorbeeld ‘Data formats for preservation’, of ‘How to deal with sensitive data’, maar ook webinars over Persistent Identifiers, en een handig overzicht van ‘RDM: Train the trainer resources’ in Europa.

Meer informatie

Voor vragen kunt u contact opnemen met , coördinator RDM Task Force.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.