Open science mini-symposium en workshops door NIOO, DANS en UvA

1 november 2017

DANS en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) zetten zich in voor open science en organiseren samen met het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica van de Universiteit van Amsterdam op 7 & 8 december een mini-symposium en verschillende workshops over open science, data en tools in ecologisch en evolutionair onderzoek.

Open science is een van de belangrijkste recente ontwikkelingen in de wetenschap en staat hoog op de agenda van onderzoeksinstituten, universiteiten en financiers van wetenschappelijke onderzoek. Aanzienlijke intellectuele inspanningen en bedragen zijn inmiddels geïnvesteerd in open data, vrij toegankelijke tools en e-infrastructuren, open source ICT-projecten en publiek beschikbare wetenschappelijke publicaties. Echter, niet alle disciplines van de wetenschap pakken deze ontwikkelingen even vlot op.

Voor ecologen, evolutiebiologen en geïnteresseerde data-wetenschappers organiseren het NIOO, DANS en de UvA daarom een symposium en een aantal workshops waarin de voordelen van open science worden gedemonstreerd en inzichtelijk gemaakt. Specialisten uit verschillende vakgebieden belichten uitgebreid onderwerpen als het archiveren van software en algoritmes, het gebruik van bestaande tools en het vinden en opslaan van ecologische en evolutionaire data, al dan niet FAIR.

Het mini-symposium en de workshops zijn vrij toegankelijk en met name de workshops zijn gericht op PhD en postdoctorale onderzoekers aan het begin van hun wetenschappelijke carrière. Het mini-symposium, met een viertal internationaal gerenommeerde keynote speakers uit zowel de ecologie als de open science gemeenschap, vindt plaats op donderdagmiddag 7 december in de historische Linnaeus bibliotheek van Artis. Alle workshops zijn gepland op vrijdag 8 december en vinden plaats op het Amsterdam Science Park. De workshops richten zich op moderne technieken en ontwikkelingen relevant voor “data driven” ecologisch en evolutionair onderzoek. De expertise en training wordt geleverd door een keur aan trainers afkomstig van verschillende nationale en internationale projecten en organisaties.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en registratie op de website van het NIOO of neem contact op met een van de organisatoren: Antica Culina (NIOO-KNAW) of Cees Hof (DANS-KNAW). Het aantal plaatsen is beperkt dus tijdige registratie wordt aanbevolen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.