Op weg naar een netwerk van Europese FAIR-enabling Trustworthy Digital Repositories

24 januari 2022

Op 13 januari 2022 speelde DANS een centrale rol in de workshop die mede georganiseerd werd door FAIRsFAIR, SSHOC, en EOSC-Nordic met betrekking tot het opzetten en faciliteren van een Europees netwerk van FAIR-enabling Trustworthy Digital Repositories (TDRs). De workshop leverde interessante inzichten op in de volgende stappen op weg naar de totstandkoming van dit netwerk.

FAIRsFAIR, SSHOC en EOSC-Nordic hebben elk ondersteuning geboden aan repositories die certificering als TDR nastreven en trachten deze inspanningen te ondersteunen. Deze workshop was een eerste bijeenkomst om de aanwezigheid van Europese TDR’s te vergroten en hun stem te laten horen. Het doel van de workshop was om de ideeën en behoeften binnen de gemeenschap te verkennen om te zien of een dergelijk netwerk kan worden gecreëerd en gefaciliteerd op basis van de eerste inspanningen van deze projecten.

DANS-expertise

DANS is de projectleider van FAIRsFAIR en leidt ook het werkpakket dat zich bezighoudt met het onderwerp van een Europees netwerk van TDR’s. Het onlangs gepubliceerde project deliverable D4.4 over het ‘Coordination Plan for a sustainable network of FAIR-enabling Trustworthy Digital Repositories‘ presenteerde enkele eerste stappen in het realiseren van dit netwerk, inclusief deze workshop. DANS’ Ilona von Stein, Ingrid Dillo, en Linas Cepinskas presenteerden hun expertise over het onderwerp samen met collega’s van SSHOC, EOSC-Nordic en de Europese Commissie. Op deze pagina vind je meer informatie over onze expertise op het gebied van de certificering van digitale archieven.

De aanwezigen namen deel aan een interactieve discussie en leverden waardevolle input over de doelstellingen, uitdagingen, mogelijke bijdragers en toekomstige stappen voor het netwerk. Deze input zal worden meegenomen in een white paper dat zal worden opgesteld door DANS en andere vrijwillige repositories en organisaties om mee terug te nemen naar de gemeenschap. Dit document kan dan de basis vormen voor concrete acties om de oprichting van het netwerk te realiseren.

Meer informatie

Een meer gedetailleerde post-event blog over deze workshop is te vinden op de FAIRsFAIR website. De opname van de workshop en de slides zijn te vinden op de FAIRsFAIR event pagina of op Zenodo (alleen de slides). Was je niet in de gelegenheid de workshop bij te wonen, maar wil je wel graag betrokken worden bij verdere communicatie rond dit onderwerp, neem dan contact op met Ingrid Dillo in het formulier hieronder.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ingrid Dillo Ph.D.

Executive Project Manager