Ook in EASY: monumenten in beeld

29 augustus 2019

Ieder jaar in het gehele tweede weekend van september openen tijdens Open Monumentendag duizenden monumenten hun deuren voor publiek. Ook DANS heeft veel datasets die te maken hebben met monumenten.

Om zo maar eens een voorbeeld te geven: de dataset “Beleving van monumenten 1981”. Deze dataset bevat data over informatieverwerking en statuswervende determinanten van culturele activiteiten, met name het bezoeken van monumenten in 1981. Hiermee kunnen bijvoorbeeld verbanden worden onderzocht tussen vrijetijdsactiviteiten (lezen, musea, theater, etc.) en achtergrondkenmerken (basiskenmerken, woonplaats, woonsituatie, etc.) en nog veel meer. 

Bekijk de dataset “Beleving van monumenten 1981”

Een ander voorbeeld is de dataset “Statische inventarisatie particuliere landgoederen 1970”. Hier kan informatie worden gevonden over het gebruik van landgoederen, de toegankelijkheid daarvan, activiteiten, juridische en financiële situatie en of gebouwen onder de monumentenwet vallen.

Bekijk de dataset “Statistische inventarisatie particuliere landgoederen 1970”

Ook zijn er data beschikbaar over de omgeving van monumenten, bijvoorbeeld in het geval van de dataset “Cirkels in het gras”. Op het terrein van het archeologische monument castellum Fectio is begin oktober 2013 is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed op de hoogte gebracht van de aanwezigheid van ‘cirkels’ en andere structuren in het gras van ca. 5-8 meter in doorsnede. Ze manifesteren zich als banen met een afwijkende kleur en hoogte van het gras ter plekke. Het betreft een kort inventariserend onderzoek naar een onbekend fenomeen.

Bekijk de dataset “Cirkels in het gras”

Meer informatie

De Open Monumentendag vindt dit jaar plaats op 14 en 15 september. Wilt u weten wat er allemaal bij u in de buurt te bekijken is? Kijk dan op de website van de Open Monumentendag.

Heeft u vragen over de datasets? Neem dan contact op met . Sommige van deze data is beschikbaar na registratie bij DANS.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.