Ook in EASY: migratie

16 december 2019

De Verenigde Naties hebben 18 december uitgeroepen tot Internationale Dag van de Migrant. Door de menselijke geschiedenis heen is migratie een moedige uitdrukking geweest van de wil van het individu om tegenspoed te overwinnen en een beter leven te leiden. In het online archief EASY is data te vinden over migratie.

Kijk bijvoorbeeld naar de Thematisch collectie “Interviewproject Javanen in Diaspora”. In deze collectie is data te vinden van het levensverhalen project genaamd “Javaanse Migratie van de Surinaamse Javanen, Indonesië en Nederland” met als onderwerp de meervoudige migratie van de Surinaamse Javanen. Om van de meervoudige migratiebewegingen en de persoonlijke ervaringen van de Javaanse migranten een helder beeld te krijgen, is het oral history-project opgezet rondom migratie en erfgoedvorming onder de Javanen in Suriname, Indonesië en Nederland. De interviews zijn te beluisteren op de website van Javanen in Diaspora, de metadata en de samenvattingen van de interviews zijn opgeslagen in EASY.

Bekijk de thematische collectie “Interviewproject Javanen in Diaspora” hier

Een ander voorbeeld is de dataset “Demography in the province of Holland, 17th-19th centuries”. Deze dataset bevat verschillende bestanden die gemeen hebben dat ze gegevens bevatten over de historische demografie van steden of regio’s in de Nederlandse provincie Holland tussen de late zeventiende eeuw en het midden van de negentiende eeuw. Deze gegevens zijn meestal afkomstig uit migratieregisters of volkstellingregisters.

Bekijk de dataset “Demography in the province of Holland, 17th-19th centuries”

Meer informatie

Heeft u vragen over de datasets? Neem dan contact op met . Sommige van deze data is beschikbaar na registratie bij DANS.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.