Ook in EASY: internet

24 oktober 2019

Vanaf 2005 wordt ieder jaar op 29 oktober Internet Day gevierd. Internet Day wil de mogelijkheden laten zien die nieuwe technologieën bieden om de levensstandaard te verbeteren door mensen meer inzicht te geven in technologie en de functies ervan. In ons online archief EASY zijn datasets te vinden om het internet en online gedrag te analyseren en te onderzoeken.

Bijvoorbeeld de dataset “Dutch Journalism in the Digital Age”. Met een groeiend aanbod van online bronnen lijkt informatie voor het produceren van nieuwsverhalen slechts één muisklik verwijderd. Maar op welke manier gebruiken Nederlandse journalisten eigenlijk computerondersteunde onderzoekstools? Het artikel dat geschreven is op basis van deze data geeft een overzicht van de manieren waarop journalisten digitale bronnen gebruiken en onderzoekt de verschillen tussen experts en beginners.

Bekijk de dataset “Dutch Journalism in the Digital Age” hier

Voor de dataset “Dutch Facebook Survey: wave 1 v1.1.” (DFS) hebben onderzoekers gegevens verzameld om de relatie tussen offline face-to-face contacten en online vriendschapsnetwerk op Facebook te bestuderen. Facebook is een online platform dat tegenwoordig bij vrijwel iedereen bekend is. Het hoofddoel van het DFS-gegevensverzamelingsproject is het in kaart brengen van de online vriendschapsnetwerken van Nederlandse adolescenten. Meer specifiek worden de Facebook-netwerken van Nederlandse adolescenten die deelnemen aan de offline CILS4EU– en CILSNL-dataverzameling in kaart gebracht. 

Bekijk de dataset “Dutch Facebook Survey: wave 1 v1.1.” hier

De dataset “Engagement of vulnerable youths using Internet platforms” is verzameld voor een studie met als doel het online gedrag van jongeren te begrijpen in termen van het onthullen van hun leed en hulp bij het zoeken. De resultaten van deze studie geven aan dat er mogelijkheden zijn om professionals te helpen strategische engagement-methoden te ontwikkelen met behulp van sociale media om noodlijdende jongeren te helpen.

Bekijk de dataset “Engagement of vulnerable youths using Internet platforms” hier

Meer informatie

Heeft u vragen over de datasets? Neem dan contact op met . Sommige van deze data is beschikbaar na registratie bij DANS.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.