Ook in EASY: datasets over psychische gezondheid

7 oktober 2019

Op 10 oktober is het de Landelijke Dag Psychische Gezondheid. Een dag waarop aandacht wordt besteed aan psychische gezondheid, met als doel psychische problematiek meer bekendheid te geven onder het grote publiek, de kennis over psychische problemen te vergroten en vooroordelen te bestrijden en mensen te stimuleren informatie te zoeken. In EASY kan men ook informatie (datasets) vinden over psychische gezondheid, waarmee aanvullend en nieuw onderzoek hiernaar kan worden gedaan.

Bijvoorbeeld in de dataset “Psychisch Gezien: Landelijk panel van mensen met psychische aandoeningen”. Hier is data verzameld in het kader van het in 2010 gestartte panel “Psychisch Gezien” van het Trimbos instituut: een groot, landelijk panel van en voor mensen met psychische aandoeningen. Doel van het panel is meer zicht krijgen op het maatschappelijk functioneren en de zorg- en leefsituatie van mensen met aanhoudende psychische aandoeningen. Daarnaast is het de bedoeling om de mensen die met deze problemen te maken hebben, een duidelijker stem te geven in maatschappelijke debatten over de GGZ. De missie van het panel is om gedegen kennis te verwerven over de zorg- en leefsituatie en maatschappelijke integratie van mensen met een aanhoudende psychische aandoening in Nederland.

Bekijk de dataset “Psychisch Gezien: Landelijk panel van mensen met psychische aandoeningen” hier.

De dataset “Trimbos-instituut (1996-1999) NEMESIS-1 Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-1” bevat de data van een bevolkingsonderzoek naar de psychische gezondheidstoestand onder de Nederlandse bevolking van 18 tot en met 64 jaar tussen 1996 en 1999. De studie geeft inzicht in de aanwezigheid (prevalentie) en het ontstaan (incidentie) van psychische aandoeningen en de risicofactoren daarvan; het beloop van psychische aandoeningen; het functioneren bij psychische aandoeningen; ziekteverzuim vanwege psychische en somatische aandoeningen en het zorggebruik.

Bekijk de dataset “Trimbos-instituut (1996-1999) NEMESIS-1 Netherland Mental Health Survey and Incidence Study-1” hier.

De dataset “Dietary patterns and mental health after myocardial infarction” was de basis voor een onderzoek dat de dwarsdoorsneden van voedingspatronen met twee indicatoren van geestelijke gezondheid, depressieve symptomen en optimisme, in een steekproef van patiënten met een voorgeschiedenis van een hartinfarct (MI) onderzocht. De resultaten van de studie toonden dat gezonde voedingspatronen een positieve relatie hebben met optimisme en een negatieve relatie met depressieve symptomen. Vooral de consumptie van fruit en groenten lijkt verband te houden met een betere geestelijke gezondheid bij patiënten met een voorgeschiedenis van een hartinfarct.

Bekijk de dataset “Dietary patterns and mental health after myocardial infarction” hier.

Meer informatie

Heeft u vragen over de datasets? Neem dan contact op met . Sommige van deze data is beschikbaar na registratie bij DANS.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.