Ook in EASY: datasets over dieren

30 september 2019

Ieder jaar op 4 oktober is het Werelddierendag. Op deze dag wordt er over de hele wereld extra aandacht besteed aan dieren. In de wetenschap is ook veel te vinden over dieren, bijvoorbeeld wanneer je zoekt naar ‘animal’ in ons online archiveringssysteem EASY: 1,771 datasets.

De dataset “Movement behaviour of the carabid beetle Pterostichus melanarius in crops and at a habitat interface explains patterns of population redistribution in the field” was de basis voor een onderzoek naar het bewegingsgedrag van de carabidekever Pterostichus melanarius in gewassen en op een habitatinterface om patronen van herverdeling van de populatie in het veld te verklaren.

Bekijk de dataset “Movement behaviour of the carabid beetle Pterostichus melanarius in crops and at a habitat interface explains patterns of population redistribution in the field” hier.

De dataset “Animals in Roman Times in the Dutch Eastern River Area” komt voort uit een archeozoölogische studie dierenresten die zijn gevonden tijdens opgravingen of nederzettingen uit de Romeinse tijd in Nijmegen en omgeving. Het doel van de studie was om gedetailleerde informatie over de dieren te verkrijgen, met name over hun functie.

Bekijk de dataset “Animals in Roman Times in the Dutch Eastern River Area” hier.

Natuurbeheer om de impact van dieren in het wild op hun leefgebied te verminderen kan op verschillende manieren worden gedaan, waaronder het verwijderen van dieren (door ruiming of translocatie) het vaakst wordt gebruikt. Er zijn echter alternatieve manieren om dichtheden in het wild te regelen, zoals waterpunten openen of sluiten. De dataset “Modeling elephant-mediated cascading effects of water point closure” bevat de onderliggende gegevens voor een onderzoek over het manipuleren van grote herbivoren door het sluiten van waterpunten. Er is gesuggereerd om kunstmatige waterpunten te verwijderen om de verdeling van Afrikaanse olifanten, die in hoge dichtheden in nationale parken in Zuid-Afrika voorkomen en waarvan wordt aangenomen dat ze een destructief effect op de vegetatie hebben, te veranderen. 

Bekijk de dataset “Modeling elephant-mediated cascading effects of water point closure” hier.

Meer informatie

Heeft u vragen over de datasets? Neem dan contact op met .

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.