Ook in EASY: data met betrekking tot doofheid

26 september 2019

Zaterdag 28 september 2019 is het Werelddovendag, dat als doel heeft de aandacht van het grote publiek, de politici en de ontwikkelingsautoriteiten te vestigen op de prestaties van de gemeenschap van doven en slechthorenden. In EASY is verschillende data te vinden met betrekking tot doofheid.

Met onder andere deze data proberen wetenschappers te onderzoeken hoe de levens van doven en slechthorenden verschillen van horende mensen, om zo de groei en ontwikkeling uit te breiden door nieuwe technologieën te ontwikkelen en om deze mensen een breed scala aan mogelijkheden te bieden om hun leven te vergemakkelijken.

Een voorbeeld hiervan is de dataset “Finding friends online: online activities by deaf students and their well-being”, die open access beschikbaar is. Voor deze dataset vulden meer dan 200 horende, dove en slechthorende studenten (18-25 jaar) in zowel Nederland als de Verenigde Staten een vragenlijst in over hun online activiteiten, vriendschapskwaliteit van online, offline en gemengde vriendschappen en hun welzijn. Doel van het onderzoeksproject was om inzicht te krijgen in de verschillen tussen online, gemengde en offline vriendschapskwaliteit van dove en slechthorende adolescenten in vergelijking met horende jongeren en de relatie met hun niveau van welzijn.

Bekijk “Finding friends online: online activities by deaf students and their well-being” hier.

Ook is er met betrekking tot dit onderwerp onderzoek gedaan naar het lokaliseren van geluiden in onze omgeving van kinderen, dat als doel had om de opkomst van ruimtelijke gehoorgevoeligheid te onderzoeken bij kinderen die bilaterale cochleaire implantaten gebruiken, met een speciale focus op de ontwikkeling van gedragslokalisatiepatronen wanneer zij worden gestimuleerd in een vrije horizontale akoestische ruimte. Daarvan is de data ook opgeslagen in EASY en zijn deze terug te vinden in de dataset “Data From: Development of sound localization strategeis in children with bilateral cochlear implants” 

Bekijk “Data From: Development of sound localization strategies in children with bilateral cochlear implants” hier.

Meer informatie

Heeft u vragen over de datasets? Neem dan contact op met .

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.