Ontdek het muzikale erfgoed van Europa

14 juni 2024

Het Polifonia-project, gefinancierd door het Horizon 2020-programma van de EU, heeft na vier jaar onderzoek en ontwikkeling op het snijvlak van Musicologie, Semantische Webtechnologieën en Muziekinformatie-opvraging de Polifonia Web Portal onthuld.

Deze portal verbetert de vindbaarheid van het Europese muzikale erfgoed via Linked Open Data en Knowledge Graphs, en pakt het probleem aan van gefragmenteerde en verspreide datasets van muzikaal erfgoed.

  • De Polifonia Web Portal verzamelt diverse muzikale bronnen en gegevens, variërend van historische gegevens tot melodische patronen, en vormt zo een primair toegangspunt tot Europa’s uitgebreide muzikale erfgoed.
  • De portal biedt vijf gespecialiseerde zoeksecties op basis van gebruikersvoorkeuren, ondersteund door auto-aanvullingen en filteropties, wat efficiënt onderzoek en verkenning mogelijk maakt.
  • Ontworpen om verborgen verbindingen en verhaallijnen binnen het muzikale landschap bloot te leggen, faciliteert de portal toevallige ontdekkingen in plaats van vooraf bepaalde paden te volgen, waardoor de gebruikerservaring wordt verbeterd.
  • De portal is in samenwerking ontwikkeld door instellingen zoals UNIBO, OU, NUIG en KCL, en integreert verschillende datasets geproduceerd door Polifonia-partners, waaronder musoW, MEETUPS, CHILD, en anderen.
  • Het project heeft ook tal van open-source softwaretools, datasets en ontologieën uitgebracht, zoals Pitchcontext, MELODY en Sparql Anything, die bijdragen aan het bredere Polifonia Ecosysteem dat gericht is op het bevorderen van onderzoek in musicologie, digitale geesteswetenschappen en erfgoedbehoud.

Meer informatie vind je hier.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.