Online archiveringssysteem EASY ontvangt CoreTrustSeal-keurmerk

5 april 2018

Op 28 maart is het CoreTrustSeal-keurmerk toegekend aan het online archiveringssysteem EASY van DANS. Dit CTS-keurmerk is een internationaal keurmerk voor data-opslagplaatsen waarbij duurzaamheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid centraal staan.

CoreTrustSeal is een mondiaal geldend datakeurmerk en biedt geïnteresseerde repositories een fundamenteel niveau van certificering op basis van de catalogus en procedures van de CoreTrustSeal Data Repositories Requirements. De CoreTrustSeal-certificering vervangt de Data Seal of Approval (DSA) – en World Data Systems (WDS) Regular Members-certificering.

EASY was al DSA-gecertificeerd sinds 2011 en WDS-gecertificeerd sinds 2015. Met het recent behaalde CoreTrustSeal-keurmerk maakt DANS inzichtelijk dat de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de data in het online archiveringssysteem EASY gewaarborgd zijn.

Ook de internationale onderzoeksgemeenschap heeft baat bij het onderbrengen van hun data in een duurzaam en betrouwbaar archiveringssysteem. Met eenduidige, samenhangende normen en standaarden voor repositories groeit het vertrouwen van onderzoekers en onderzoeksfinanciers in de toekomstbestendigheid van deze cruciale bewaarplaatsen.

Om het keurmerk te behalen heeft DANS een uitgebreide online zelfevaluatie ingevuld op basis van zestien criteria, waarmee tezamen de kwaliteit van goed databeheer in kaart is gebracht. De zelfevaluatie is positief beoordeeld door gekwalificeerde peer reviewers, waarna de CoreTrustSeal Board het keurmerk heeft toegekend.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over de CoreTrustSeal-certificering van EASY van DANS contact op met directeur Beleid Ingrid Dillo of met beleidsmedewerker Ilona von Stein.  Meer informatie over CoreTrustSeal staat op hun website

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.