Onderzoeksresultaten steeds beter vindbaar

16 januari 2008

Wetenschappelijke publicaties zijn steeds beter via internet te vinden dankzij ontsluiting via repositories. Het aantal onderzoeksinstellingen met repositories neemt gestaag toe. In 2006 waren er al meer dan 230 repositories van Europese instellingen. Dit blijkt uit de studie ‘The European Repository Landscape’ die vandaag bij Amsterdam University Press verschijnt.

Maurits van der Graaf en Kwame van Eijndhoven zijn de auteurs van het werk, één van de drie studies die SURFfoundation tegelijk bij de hoofdstedelijke uitgever uitbrengt in het kader van het Europese DRIVER-project om een Europese kennisinfrastructuur te ontwikkelen. Zij inventariseren de ontwikkeling van repositories in alle 27 landen van de Europese Unie en doen aanbevelingen om de toegankelijkheid van publicaties langs deze weg verder te vergroten.

Dat laatste vraagstuk staat ook centraal in de tegelijk verschenen gids ‘A DRIVER’s guide to European Repositories’ (editors Kasja Weenink, Leo Waaijers en Karen van Godtsenhoven), die praktische hulp biedt bij het opzetten en verder ontwikkelen van repositories. Onderwerpen hierin zijn het realiseren van repositories, het realiseren van het businessplan, intellectuele eigendomsrechten, tips voor het het vullen van de repositories met kennis en onderzoeksresultaten en datacuratie en lange termijn conservering. Aan het laatstgenoemde onderwerp leverde DANS-medewerker René van Horik een bijdrage, gebaseerd op het datakeurmerk dat bij DANS wordt ontwikkeld.

In de derde publicatie, ‘An investigative study of standards for Digital Repositories and related services’, worden de huidige standaarden geïnventariseerd met een vooruitblik op het gebruik op lange termijn. In het DRIVER-project werken tien organisaties samen om de basis te ontwikkelen voor een Europese kennisinfrastructuur van repositories. Voor Nederland is dat SURFfoundation, dat op zijn website ook meer informatie biedt over de verschenen publicaties.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.