ODISSEI portal gelanceerd tijdens het Open Science Festival

1 september 2022

In een sessie op het Nederlandse Open Science Festival heeft ODISSEI de eerste versie van de ‘ODISSEI portal’ gelanceerd. Deze portal biedt toegang tot metadata van verschillende onderzoeksinstellingen en data archieven in één centrale omgeving. De portal biedt verschillende zoekmogelijkheden en bevordert de vindbaarheid van onderzoek en het hergebruik van sociaalwetenschappelijke data in Nederland.

De portal is ontwikkeld door ODISSEI, DANS, VU en SURF in samenwerking met andere instellingen. Hij maakt onderdeel uit van het ODISSEI roadmapproject dat de bestaande infrastructuur voor sociaalwetenschappelijk onderzoek in Nederland verder uitbouwt.

Metadata van CBS, LISS en DANS

De eerste versie van de portal bevat metadata meer dan 4.000 datasets. Gebruikers vinden in de portal informatie over microdata die bij het CBS beschikbaar is, in een beveiligde omgeving, metadata over het LISS panel van Centerdata en de sociaalwetenschappelijke datasets die bij DANS zijn gearchiveerd.

De portal maakt gebruik van Dataverse, een open source software die door vele data archieven wereldwijd gebruikt wordt. Binnen de Dataverse instantie kunnen gebruikers de verschillende collecties van metadata doorzoeken en relevante informatie vinden voor hun eigen onderzoek. De metadata die in de ODISSEI portal wordt opgeslagen wordt bij elkaar gebracht in de ODISSEI Knowledge Graph waardoor informatie verrijkt kan worden door linked open data.

Verder ontwikkelen

De komende twee jaar wordt de portal nog verder ontwikkeld. De verzamelde metadata wordt verrijkt met bestaande woordenlijsten en linked open data om de vindbaarheid van de informatie nog verder te verbeteren. Ook wordt er metadata van meer instellingen toegevoegd met het doel om alle sociaalwetenschappelijke data in Nederland vindbaar te maken binnen één online omgeving. De komende tijd gaat het ODISSEI portal-team instellingen actief benaderen om zich aan te sluiten en hun metadata via de portal beschikbaar te stellen.

Een belangrijke functionaliteit die nog in ontwikkeling is, is de zogenaamde data access broker. Hiermee kunnen gebruikers in de toekomst data van verschillende instellingen in een keer via de ODISSEI portal aanvragen. De eerste versie van de ODISSEI portal is open beschikbaar via https://portal.odissei.nl/.

Voor meer informatie over de portal of als je feedback wilt geven over de functionaliteiten kun je contact opnemen met Odissei. Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ricarda Braukmann Ph.D.

Data Station Manager Social Sciences