NWO subsidie voor digitaal boomtijdkundig archief

7 februari 2008

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft voor een periode van twee jaar € 565,000 beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van een digitale databibliotheek op het terrein van de dendrochronologie.

Het project, getiteld Digital Collaboratory for Cultural-Historical Dendrochronology in the Low Countries (DCCD), richt zich op internationale standaardisering van de onderzoeksregistratie, duurzame en geïntegreerde dataopslag, dataontsluiting en interdisciplinair onderzoek.
Het wordt uitgevoerd aan de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM), in samenwerking met DANS en de Faculteit der Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht (UU). De RACM en de laboratoria die over de betrokken dataverzamelingen beschikken investeren gezamenlijk € 300,000 in het project, dat wordt geleid door prof.dr. E. Jansma, bijzonder hoogleraar aan de UU en senior onderzoeker aan de RACM.
De dendrochronologie houdt zich bezig met variaties in de jaarlijkse groei van bomen, waarmee hout uit vroeger tijden absoluut gedateerd kan worden. Ook bij de herkomstbepaling van hout in cultureel erfgoed en bij toepassingen zoals de reconstructie van voormalige vegetaties en milieu worden dendrochronologen betrokken.
Het project waarvoor NWO nu geld beschikbaar stelt gaat om het samenvoegen van dataverzamelingen van Nederlandse en Belgische laboratoria op het terrein van de boomtijdkunde ten behoeve van grootschalig onderzoek naar het landschap en het menselijk houtgebruik in het verleden.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.