NWO-peiling: “Onderzoekers positief over Open Science, maar ook nog barrières.”

4 november 2021

87% van alle onderzoekers heeft een (zeer) positieve houding over Open Science. Jonge wetenschappers zijn met een percentage van 94% zelfs nog enthousiaster. Maar bij de praktische uitvoering ervaren onderzoekers ook nog barrières. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van NWO onder onderzoekers uit alle vakgebieden.

 

Gevraagd naar het belang van Open Science scoren ethische aspecten hoog. Open Science leidt volgens de ondervraagden tot meer transparantie en dus tot meer betrouwbare en integere wetenschap (90%). Even belangrijk vinden onderzoekers dat Open Science leidt tot meer gelijkwaardigheid in de toegang tot wetenschappelijke resultaten (onafhankelijk van economische positie of waar iemand is aangesteld). Ook het feit dat onderzoek vaak publiek gefinancierd is en daarom vrij beschikbaar moet zijn voor iedereen die er belang bij heeft, is belangrijk (87%). Veel onderzoekers denken dat Open Science ook gewoon beter is voor de wetenschap zelf: delen van data, software en methodes leidt tot een efficiëntere wetenschapspraktijk.

Digital Competence Centres 

“Je ziet dat er in de afgelopen jaren echt een andere houding is ontstaan ten opzichte van Open Science en dat is goed nieuws”, aldus Caroline Visser, verantwoordelijk voor Open Science in de raad van bestuur van NWO. Maar ook zij constateert dat er nog barrières te beslechten zijn. “Gebrek aan financiële middelen is de belangrijkste belemmering voor onderzoekers om Open Science te beoefenen. Ook betere infrastructuur, heldere instructies en meer tijd zouden helpen om Open Science meer in de praktijk te brengen. Als NWO hebben we eerder dit jaar een impuls gegeven aan de ondersteuning voor Open Science via de lokale Digital Competence Centres (DCC’s),  waar onderzoekers terecht kunnen met al hun data- en softwaregerelateerde vragen. Je merkt dat daar echt behoefte aan is.”

Henk Wals, directeur van DANS, onderschrijft het belang van de lokale DCC’s: “Vindbare, toegankelijke, interoperabele en herbruikbare (FAIR) data vormen een essentieel onderdeel van Open Science. Als je onderzoekers vraagt waaraan zij behoefte hebben, dan blijkt ondersteuning bij research data management altijd een van de belangrijkste wensen. Het is geweldig dat de lokale DCC’s nu van de grond komen.” Daarnaast komen er nu zogenaamde thematische DCC’s op domein-niveau, vertelt Wals. “Deze kunnen de lokale DCC’s ondersteunen door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat data binnen een domein beter vindbaar en interoperabel zijn.” DANS is door NWO gevraagd te werken aan een thematisch DCC voor de Social Sciences & Humanities.

Meer informatie

NWO heeft de peiling in september 2021 laten doen door bureau Markteffect. Lees meer in het relatiemagazine Onderzoek dat vandaag online verschijnt.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.