NWO herziet datamanagementprotocol per 1 januari 2020

16 december 2019

Per 1 januari aanstaande herziet NWO haar datamanagementprotocol. NWO bevestigt hiermee de inzet op Open Science en benadrukt het belang van gedegen datamanagement.

De herziening van het protocol is onder andere voorbereid door de belangrijkste onderzoekfinanciers in Europa, verenigd in Science Europe. Peter Doorn, directeur DANS, is voorzitter van de Europe Working Group on Research Data van Science Europe.

DANS juicht de herziening toe. Peter Doorn: “Door toepassing van Science Europe’s Core Requirements for Data Management Plans draagt NWO eraan bij dat steeds meer organisaties dezelfde eisen stellen aan data management door onderzoekers. Dat schept duidelijkheid. In het vernieuwde NWO-protocol wordt ook verwezen naar de lijst van ‘duurzame bestandsformaten’ van DANS. Het protocol vergt ook dat data wordt gedeponeerd bij betrouwbare repositories. Dit is een opstap naar het gebruik van gecertificeerde repositories, die minimaal voldoen aan het CoreTrustSeal. Wat DANS betreft moet ook software als projectresultaat op een goede manier worden beheerd, gearchiveerd en beschikbaar gesteld. Het onlangs door het eScience Center en DANS gelanceerde online platform FAIR Software Route geeft hier informatie over.”

Meer informatie

Op de website van NWO staat het volledige nieuwsbericht. 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.