NIOD lanceert zoeksite oorlogsbronnen.nl

23 november 2011

Met de lancering van de website oorlogsbronnen.nl is een eerste stap gezet op weg naar één digitale zoekingang tot Tweede Wereldoorlog-collecties in Nederland. Oorlogsbronnen.nl is een website van het Netwerk Oorlogsbronnen, dat gecoördineerd wordt door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. De gelanceerde site is een bètaversie.

De talloze Tweede Wereldoorlog-collecties die Nederland rijk is, zijn verspreid over het hele land bij musea en (archief)instellingen ondergebracht. Oorlogsbronnen.nl maakt het mogelijk met één zoekopdracht toegang te krijgen tot een groot deel van dit materiaal. Zo zijn Getuigenverhalen van Data Archiving and Networked Services (DANS), de krantendatabank en Geheugen van Nederland van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Beeldbank WO2 van het NIOD nu integraal op bronniveau doorzoekbaar. Het is de ambitie van het NIOD om deze één miljoen foto’s, krantenartikelen, films, brochures, affiches, documenten en tijdschriften de komende tijd aan te vullen met nog veel meer bronnen van grote en kleine collectiehouders.

Oorlogsbronnen.nl richt zich op zowel hobby-historici als professionele onderzoekers. De zoekdienst is bedoeld als startpunt voor iedereen die op zoek is naar origineel materiaal uit of over de Tweede Wereldoorlog. Zoekresultaten kunnen verfijnd worden op onder andere brontype, collectie of jaartal. Maar ook voor de gebruiker zonder gerichte zoekopdracht is de site te bezoeken: een visuele weergave biedt de mogelijkheid thematisch collecties te bekijken.

Daarnaast richt het Netwerk Oorlogsbronnen zich op erfgoedinstellingen met Tweede Wereldoorlog-collecties. Wanneer zij zich aanmelden bij het netwerk kunnen ze een zoekwidget op hun eigen website plaatsen. Zo kan de gebruiker via de websites van alle aangesloten instellingen van de zoekdienst gebruik maken.

Het Netwerk Oorlogsbronnen is een samenwerkingsverband van DANS, Koninklijke Bibliotheek, Nationaal Archief, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (coördinator).

Meer informatie
Bezoek www.oorlogsbronnen.nl voor meer informatie.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.