NIG-cursus voor promovendi succesvol verlopen

22 april 2016

Van 18 tot 22 april organiseerde het NIG samen met het CBS en DANS een vijfdaagse cursus datamanagement voor promovendi in bestuurskunde en politicologie.

De NIG (Netherlands Institute of Government), gevestigd bij de Universiteit Twente, is de onderzoeksschool op deze gebieden voor Nederland en Vlaanderen.

De 10 deelnemers kijken verrijkt met kennis en met een tevreden gevoel terug op de cursus. Deelnemer Shirley Kempeneer: “Deze cursus was heel goed want A Ik had er nooit over nagedacht, B Ik wist er echt niets van en C Ik ben heel blij dat ik er nu wel veel over weet.”

Tijdens de cursus kwamen de volgende onderwerpen aan bod: datamanagementplanning, metadata, data repositories, het zoeken en publiceren van data, microdata en big data. Zo vertelde Maarten Marx van de Universiteit van Amsterdam over de zoekmachine waarmee parlementaire debatten kunnen worden geanalyseerd. Verder waren er interessante presentaties en discussies over databeheer, standaarden en repositories. Bij het CBS werd kennisgemaakt met de verschillende mogelijkheden die dit bureau biedt voor analyse van microdata. In verschillende praktijkopdrachten werd nagedacht over bijvoorbeeld het organiseren van data.

Met de cursus hebben de organisatoren beoogd om promovendi te ondersteunen bij het maken van een datamanagementplan en overwegingen bij het publiceren van data. “Ik ben heel anders naar mijn eigen data en onderzoek gaan kijken”, aldus een andere deelnemer.

Meer informatie

De organisatie is voornemens om de cursus nog eens te organiseren. Mocht u hier interesse in hebben, laat dit dan weten aan .

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.