Nieuwe open standaard voor kwalitatieve data

22 augustus 2019

Het REFI-QDA Project heeft een uitwisselstandaard opgesteld en recentelijk is deze geïmplementeerd in verschillende QDAS programma’s. De standaard levert een uitvoer-bestandsformaat op (.qdpx) dat duurzaam en uitwisselbaar archiveren van projecten mogelijk maakt.

Er bestaan verschillende computerprogramma’s voor de analyse van kwalitatieve data, zoals ATLAS.ti, MAXQDA en NVivo. Deze QDAS (Qualitative Data Analysis Software) programma’s gebruiken eigen bestandsformaten om bijvoorbeeld aangebrachte codes op te slaan en de analyse mogelijk te maken. Dit maakt het moeilijk om bestanden en analyses uit te wisselen tussen verschillende programma’s en ook de duurzaamheid van de bestanden is niet optimaal. Als een dergelijk programma in de toekomst veranderd of helemaal verdwijnt zijn de bestanden niet meer bruikbaar. 

Eerder was al de codeboek standaard geïmplementeerd, de REFI-QDA Codebook (.qdc). Bij het opstellen van deze uitwisselingsstandaard zijn verschillende ontwikkelaars van QDAS betrokken; op de website van de groep kun je een geactualiseerd overzicht vinden welke pakketten wat geïmplementeerd hebben. DANS beschouwt het uitvoer-bestandsformaat (.qdpx en .qdpc) als een “preferred format” voor lange-termijn toegang tot in QDAS gecreëerde projecten en codeboeken.

Meer informatie

U kunt meer informatie vinden over de nieuwe REFI-QDA standaard op de website van QDA-software. Wilt u meer weten over REFI-QDA als preferred format? Kijk dan op de DANS-pagina over REFI-QDA.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.