Sinds januari 2012 is de publicatie ‘Studies on Subject-Specific Requirements for Open Access Infrastructure’ beschikbaar. De publicatie gaat in op de nieuwe wijzen van informatieverwerking door onderzoekers.
Zo kunnen archeologen digitale opnamen inclusief GIS-gegevens van artefacten deponeren in een repository. Dit bevordert internationale samenwerking en onderzoek. Deze nieuwe werkwijzen hebben directe invloed op de onderzoekinfrastructuur.
De publicatie is tot stand gekomen als onderdeel van het Europese OpenAIRE-project (Open Access Infrastructure for Research in Europe).
Bijdrage DANS
Het hoofdstuk ‘Research in the Humanities and Social Sciences’ is opgesteld door DANS. Op basis van interviews met wetenschappers uit dit veld schetst DANS een beeld van de manier waarop deze onderzoekers omgaan met de verwerking van verschillende typen informatie. Een goede illustratie geeft de werkwijze van een politicoloog. ‘Klassieke’ informatiebronnen als de ‘Handelingen van de Tweede Kamer’ worden gecombineerd met geheel nieuwe bronnen als blogs, RSS feeds en tweets. Het hoofdstuk biedt tevens inzicht in de onderzoekinfrastructuur in humaniora en sociale wetenschappen en geeft een beeld van de data-infrastructuur binnen DANS.
Het blijkt dat een data-intensieve wijze van onderzoek doen – ook wel bekend als E-research – steeds vaker voorkomt binnen de alfa- en gammadisciplines. Bij een steeds makkelijker toegang tot informatiebronnen worden de grenzen tussen de diverse disciplines vager.
Meer informatie
Download de publicatie als pdf of neem voor meer informatie contact op met Arjan Hogenaar, redacteur binnen DANS.