Nieuwe Europese Privacy Wet aangenomen

15 april 2016

Op 14 april is door het Europese Parlement, na jaren van intensieve onderhandelingen met de Europese Commissie en de EU-lidstaten, eindelijk de nieuwe privacy-wet, de General Data Protection Regulation (GDPR), aangenomen.

Deze nieuwe wet heeft voor alle Europese burgers, bedrijven en organisaties vergaande gevolgen. Dat geldt ook voor het wetenschappelijk onderzoek: het beheer van persoonsdata van proefpersonen of patiënten wordt veel strenger. Wel blijven er nog nader uit te werken uitzonderingen mogelijk voor onderzoek- en archiefdoeleinden. De nieuwe regels zijn voor heel Europa gelijk en gaan over twee jaar in. In de tussentijd moeten er op nationaal niveau nog aanvullende regelingen ontwikkeld worden, o.a. de precisering van de informed consent, van belang voor wetenschappelijk onderzoek.

Meer informatie

Het volledige bericht staat op de website van het Europese Parlement. Benieuwd naar wie nu eigenlijk de dienst uitmaakt in Brussel? Wat de rol is van het Europees Parlement? En op welke manier nieuwe wet- en regelgeving tot stand komt, geldend voor alle 28 lidstaten? Tot 19 april is de aflevering In democratisch overleg van 2Doc online beschikbaar.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.