Nieuwe EC-richtlijnen onderzoeksdata Horizon 2020

15 augustus 2016

Vanuit de Europese Commissie zijn nieuwe richtlijnen gepubliceerd ten aanzien van onderzoeksdata uit Horizon 2020 projecten, die deelnemen aan de Open Research Data Pilot.

Nieuw is dat één Data Management Plan (DMP) voor het gehele onderzoeksproject moet worden geschreven in plaats van één DMP per dataset, zoals voorheen. Ook moeten onderzoekers werken volgens de zogenaamde FAIR data principles, oftewel de data moeten zijn: findable, accessible, interoperable and reusable.
Zoals bekend geldt de Open Research Data Pilot vanaf 2017 voor alle H2020 projecten en niet meer alleen voor onderzoek in bepaalde vakgebieden. Opting out behoort echter nog steeds tot de mogelijkheden. De redenen hiervoor moeten dan wel worden aangegeven in het DMP.

De nieuwe richtlijnen staan op de website van de EC: Guidelines on FAIR Data management in Horizon 2020’. Op de website van OpenAIRE 2020 wordt de Open Research Data Pilot in Horizon 2020 beschreven. OpenAIRE 2020 wordt gefinancierd uit het Horizon 2020 programma. Dit project onderhoudt de infrastructuur om het open access-beleid van de EC te ondersteunen. Daarnaast geeft de OpenAIRE website toegang tot 16 miljoen open access publicaties en 23.000 datasets uit heel Europa.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Open Research Data Pilot in Horizon 2020 kunt u ook terecht bij Elly Dijk, beleidsmedewerker bij DANS en National Open Access Desk voor OpenAIRE.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.