Nieuwe data Arbeidsaanbod- en Arbeidsvraagpanel

9 maart 2011

Begin maart zijn de waves van 2006 en 2008 van het Arbeidsaanbodpanel beschikbaar gekomen. Daarnaast zijn onlangs ook de data van het Arbeidsvraagpanel open gesteld voor onderzoekers door het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Begin maart zijn de waves van 2006 en 2008 van het Arbeidsaanbodpanel beschikbaar gekomen. Daarnaast zijn onlangs ook de data van het Arbeidsvraagpanel open gesteld voor onderzoekers door het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Over het Arbeidsaanbodpanel
Het Arbeidsaanbodpanel is in 1985 gestart. Het panel is gebaseerd op een representatieve steekproef onder de Nederlandse bevolking in de leeftijd van 16 tot en met 64 jaar onder personen die geen volledig dagonderwijs volgen. Na de eerste golf in 1985 wordt de enquête sinds 1986 om de twee jaar afgenomen bij 4.500 personen in meer dan 2.000 huishoudens. Er zijn inmiddels dertien metingen voor onderzoekers beschikbaar.

Het aantal respondenten is voldoende groot om de monitoring van de arbeidsmarkt op een betrouwbare manier te kunnen doen. De kracht van het Arbeidsaanbodpanel ligt vooral in de combinatie van onderwerpen die het panel bestrijkt. Het Arbeidsaanbodpanel is opgezet om allerlei aspecten van het arbeidsaanbod (werkenden, werkzoekenden en niet participerenden) in kaart te brengen in de loop van de tijd. Belangrijke thema’s zijn arbeidsmobiliteit en zoekgedrag naar een baan. Andere onderwerpen zijn arbeidsduur, meningen over arbeid, huidige baan en collega’s.

In 1985 is het Arbeidsaanbodpanel door de OSA (Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek) gestart. Sinds augustus 2010 is het Arbeidsaanbodpanel ondergebracht bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De data over 2010 komen beschikbaar in April 2012.

Dit Open Access bestand kan direct en kosteloos gedownload worden uit DANS EASY.

Over het Arbeidsvraagpanel
Met behulp van het Arbeidsvraagpanel worden in Nederland op uitgebreide schaal data verzameld met betrekking tot de vraag naar arbeid door organisaties. Het Arbeidsvraagpanel bevat een breed scala aan organisaties, zoals industriële bedrijven, handelsondernemingen onderwijsinstellingen, overheidsinstanties, zorg- en welzijnsinstellingen, etc.

Het Arbeidsvraagpanel is bedoeld om meer inzicht te krijgen in de aard en omvang van de door organisaties uitgeoefende vraag naar arbeid, en de bepalende factoren voor de vraag naar arbeid op vestigingsniveau. De organisaties wordt gevraagd om gedetailleerde gegevens te verstrekken over zaken als de samenstelling van het personeelsbestand, het personeelsbeleid, het productieproces, de gebruikte technologieën, gewenste arbeidsmarktmaatregelen, ervaren en verwachte knelpunten en diverse financieel-economische grootheden.

Het bestand kan kosteloos gedownload worden vanuit DANS EASY.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.