Nieuw OECD-rapport behandelt businessmodellen voor duurzame databewaarplaatsen

8 december 2017

Onlangs is het OECD-rapport ‘Business Models for Sustainable Research Data Repositories’ verschenen, met daarin adviezen voor databewaarplaatsen op het gebied van bedrijfsvoering.

Wereldwijd zijn er vele repositories verantwoordelijk voor duurzame toegang tot onderzoeksgegevens. De toenemende vraag naar open access en meer opslagruimte voor data zorgen voor een toenemende druk op deze databewaarplaatsen. Het rapport behandelt inkomsten, kosten, waardeproposities en bedrijfsmodellen voor 48 onderzoeksdatarepository’s en bevat op basis van deze gegevens aanbevelingen voor duurzame bedrijfsmodellen voor repositories.

Rol van DANS

Ingrid Dillo, adjunct-directeur bij DANS, was co-chair van de door de OECD ingestelde expert group die dit rapport tot stand heeft gebracht onder auspiciën van het Global Science Forum van de OECD. Het werk bij de OECD bouwde voort op eerdere output van de Research Data Alliance (RDA).

Over OECD 

De Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) promoot beleid over het verbeteren van economische en sociale omstandigheden wereldwijd.

Meer informatie

Het rapport staat online

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.